Groei en Bloei Doorn e.o.

Dit jaar bestaat onze G&B afdeling 50 jaar!

~~~

Wij hebben dit jubileum gevierd op donderdag 16 juni 2016 in de moestuin van Bartiméus.

~~~

De receptie werd door enkele leden, oud bestuursleden, een bestuurslid van het hoofdbestuur, de wethouder van o.a. welzijn, sociale zaken en cultuur en enkele bestuursleden van omringende verenigingen bijgewoond. Het bestuur van Groei en Bloei afd. Doorn e.o. werd door diverse aanwezigen toegesproken en gefeliciteerd. Het werd door het hoofdbestuur uitbundig in de bloemetjes gezet en door wethouder Hans Nijhof op enthousiaste wijze gefeliciteerd.

Om 20.00 uur was er de Jubileumlezing “Mooi Moestuinieren”  door

Dineke Logtenberg en Anke Pols van de Boschhoeve.

Op een boeiende manier wisten de dames het ontstaan en de ontwikkeling van een voetbalveldje voor de kinderen tot een 1000 m² grote mooie moestuin te vertellen. Aan de hand van prachtige beelden, anekdotes en verhalen over het mislukken en steeds meer lukken van aanplant en plantcombinaties zagen wij de tuin zich in 17 jaar ontwikkelen tot een bijzondere tuin.
Alle groenten en kruiden, waaronder veel “vergeten” groenten in de tuin staan er niet om te eten of te oogsten, maar om hun mooie volwassen vorm te tonen met bloeiwijzen in prachtige kleuren en vormen. Zo ziet doorgeschoten “lollo rosso” sla er uit als  een gesnoeid kegelvormig heestertje. De zeer decoratieve koolsoorten in alle kleuren, tot diep paars, de Toscaanse palmenkool en de kardoen vallen direct op. De groenten worden geraffineerd gecombineerd met voor een deel vaste planten, maar het meest met eenjarigen. Langs de paden randen met bijzondere afrikaantjes (Tagetes: lemon gem, eskimo, of linnaeus) of randen met allium in diverse kleuren.  Een prei in bloei is prachtig om te zien!
Er is nauw contact met Dicky Schippers uit Maurik, om telkens nieuwe soorten eenjarigen of Dahlia’s te ontdekken. De Dahlia’s tussen de groenteplanten in de meest felle kleuren rood, geven een mediterraan effect.  Hoogteverschillen door natuurlijk gevlochten pergola’s met bonen, lathyrus en andere klimplanten. Al met al teveel om alles op te noemen. Je moet de tuin zeker zelf gaan zien!

De Boschhoeve heeft deze zomer de volgende evenementen:

Dahlia- en Tuinbrocantedagen 1, 2 juli en 8, 9 juli van 10-17 uur

Zomerbloemenfestijn 30, 31 juli en 6, 7  aug. van 11-17 uur

Clematis, Rozen en Specialiteitenmarkt 13 augustus van 10-17 uur

Oogstfair 17 september van 10-17 uur

Kwekerij/Tuin “De Boschhoeve”, Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze (bij Arnhem) tel. 026-4821231 www.boschhoeve.nl

Op de foto: Anke Pols (links) en Dineke Logtenberg in de moestuin van Bartiméus, voorafgaand aan de lezing.
ûs tûn
Kleine tuin Marienheem